6-12-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Amsterdam mag doorgaan met ’bijstandsproef’

Staatssecretaris: Proef Amsterdam valt binnen speelruimte die de Participatiewet sowieso al biedt; Amsterdam beschouwt zij daarom niet als één van de experimenteergemeenten.

De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart kondigde in november aan dat de 40.000 mensen in de bijstand in de hoofdstad vanaf februari per maand 200 euro naast hun bijstandsuitkering kunnen verdienen. De hoofdstad wil met deze proef testen wat er gebeurt als mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en twee keer per jaar een premie krijgen. De hoofdstad wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef moet in februari beginnen en duurt twee jaar.

Dit aanvraag van Amsterdam om dit onder de bijstandsexperimenteren te brengen wees het vorige kabinet af (zie eerder bericht) omdat het niet aan een van de  spelregels voor bijstandsexperimenten zou voldoen, namelijk dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren..

Wel tikt staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) de gemeente op de vingers omdat deze de bijstandsgerechtigden niet aan hun ‘tegenprestatie’ houdt.

 

In een Kamerbrief benadrukt staatssecretaris Van Ark dat er een wezenlijk verschil is tussen een experiment op basis van het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet en werkwijzen die gehanteerd kunnen worden binnen de kaders van de Participatiewet.

Bron: Kamerbrief, 1 december 2017; de Telegraaf, 1 december 2017; Parool, 1 december 2017; Zorg & Welzijn, 5 december 2017; Kamerbrief, 11 december 2017; regionieuws Utrecht, 21 december 2017.