2-02-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Bijstand voor velen eindstation - één op tien krijgt al 15 jaar uitkering

Gemeentelijke inspanningen helpen vaak de makkelijkste groep aan werk. Met arbeidsbeperkten (75-80% van de bijstandspopulatie) kost dat meer moeite.

Eén op de tien mensen in de bijstand is langer dan vijftien jaar afhankelijk van die uitkering. Vooral ouderen (45-plus) en laagopgeleiden zitten lang in de bijstand. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Gemeenten hebben meer verantwoordelijkheid gekregen om mensen aan het werk te krijgen. Hun aanpak met soms hardere en soms zachtere hand helpt de makkelijkste groep wel aan baan. Maar driekwart van de bijstandspopulatie zit na een jaar nog steeds in de uitkering. Het overgrote deel van de bijstandspopulatie (65%) bestaat uit laaggeschoolden. Een kwart tot een vijfde van de mensen in de bijstand heeft geen beperking. De rest heeft problemen: fysiek (de helft) of psychische problemen (vier op de tien).

Succesverhalen waarin mensen uit de bijstand weer aan de slag komen, gaan meestal over de kansrijkste werkloze. Toch zijn er volgens René Paas (Divosa) ook voorbeelden van gemeenten die erin slagen langdurig werklozen weer aan werk te helpen. “Dat gaat stap voor stap, met veel maatwerk. Wat vaak goed werkt, is inzetten op motivatie, structuur, het nadoen van rolmodellen.” Een goede aanvullende actie is, aldus staatssecretaris Klijnsma in een Kamerbrief, het door gemeenten actief onder de aandacht brengen van werkzoekenden bij ondernemers in de regio.

Bron: Bericht Volkskrant, 2 februari 2016; bericht Divosa (met radio-interview  René Paas), 2 februari 2016; bericht CBS, 26 januari 2016;  Kamerbrief , 1 februari 2016.