21-02-2018 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Bijstandsgerechtigden doen aangifte tegen Midden-Groningen

De afdeling Bijstandsgerechtigden van de FNV deed aangifte tegen de gemeente Midden-Groningen. “Dit re-integratietraject leidt nauwelijks tot vaste banen.”

Werkzoekenden die binnen het kader van hun traject (met behoud van uitkering) als postsorteerder bij PostNL zijn geplaatst, is – aldus de FNV – loon onthouden.

Dit gebeurde met het gemeentelijke re-integratiebedrijf BWRI als onderaannemer, waarbij de bijstandsgerechtigden, volgens FNV, niet het cao-loon ontvingen en betaalde banen verdrongen. In een rapport van bevindingen, opgesteld op verzoek van de FNV, concludeerde de Inspectie SZW dat het hier om een schijnconstructie gaat.

De woordvoerder van de gemeente is het niet eens met de conclusies van de arbeidsinspectie. Ook BWRI zegt zich niet in het rapport te herkennen. Bij PostNL werken via de sociale dienst BWRI bijstandsgerechtigden als postsorteerder in het kader van hun re-integratie onder de uitzend-cao. Wethouder Verschuren: “De uitzend-cao het meest passend bij de re-integratiedoelstelling van de aangeboden werktrajecten. Bovendien zijn de meeste re-integranten, die voornamelijk avonddiensten draaien, qua loon beter af onder de uitzend-cao omdat ze met de avondtoeslagen in die cao beter betaald krijgen. Alleen de ochtendploeg verdient inderdaad minder dan het basisloon volgens de post-cao.” “Bovendien zijn pensioensopbouw, vakantiegeld en vakantiedagen afhankelijk van het basisloon, maar dat is dus te laag.”

Bron: Trouw, 15 februari 2018;  Gemeente.nu, 16 februari 2018; RTLZ, 16 februari 2018;  Binnenlands Bestuur, 17 februari 2018.