19-10-2015 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Cedris-directeur: Jonge arbeidsgehandicapte raakt uit beeld

De gemeenten, onder wiens verantwoordelijkheid zij vallen, zijn er nog niet klaar voor om hen via de Participatiewet aan de slag te helpen

Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan is bezorgd over het perspectief voor jonggehandicapten om aan de slag te komen. De gemeenten, onder wiens verantwoordelijkheid zij vallen, zijn er nog niet klaar voor om hen via de Participatiewet aan de slag te helpen.

Jongeren met een arbeidsbeperking die voor meer dan 80% zijn afgekeurd, kunnen sinds begin dit jaar terecht in de Wajong. Alle anderen moeten aankloppen bij de gemeente om hen aan het werk te helpen. "Maar dat lukt echt onvoldoende", zegt De Haan. “Deze jongeren vinden vanuit het speciaal onderwijs zelden direct een baan. Als ze bij hun ouders wonen, komen zij niet in aanmerking voor de bijstand. In de administratie van de gemeentelijke sociale dienst komen zij niet voor waardoor ze soms helemaal uit beeld raken.”

De banenafspraak heeft tot nu toe onvoldoende geholpen om hen bij reguliere werkgevers te plaatsen. Willen werkzoekenden onder de banenafspraak vallen, dan moet UWV hen aanmerken als arbeidsbeperkt. Het baart Cedris veel zorgen dat UWV veel arbeidsbeperkte werkzoekenden niet toelaat in het zogenoemde doelgroepregister.

"Dan lukt het ons om een jongeman met een gedragsstoornis bij een welwillende drukkerij te plaatsen, waar hij voor 60% kan meedraaien. De drukker betaalt 60% van het loon, de gemeente vult de rest aan. Vervolgens willen wij hem bij het UWV aanmelden voor het doelgroepregister, zodat hij meetelt voor de banenafspraak van werkgevers en de overheid. Maar dan zegt het UWV dat die man ook bloemzaadjes kan sorteren en zo zelfstandig het minimumloon kan verdienen. En wie volgens UWV theoretisch nog wel een andere functie kan uitoefenen wordt niet in het doelgroepregister opgenomen." De plek telt niet mee voor de banenafspraak, de werkgever kan voor deze persoon geen premiekorting aanvragen en evenmin een beroep doen op de no-risk bij ziekte.

Wethouder Vliegenthart (Amsterdam): "Werkgevers begrijpen het ook niet. Nu zijn ze nog welwillend, maar als deze jongeren niet gaan meetellen voor de banenafspraak met de overheid haken ze wellicht af. Dat moeten we voorkomen."

De directeur van Cedris benadrukt dat er ruim negentig sociale werkbedrijven klaarstaan met kennis om deze doelgroep te helpen en te beoordelen of iemand in het doelgroepregister thuishoort. Zij kunnen diagnoses stellen, arbeidsgehandicapten werkfit maken én contact leggen met de juiste werkgevers.

Bron: bericht Trouw, 19 oktober 2015;  bericht nu.nl, 19 oktober 2015. Klik hier voor het interview met Jan-Jaap de Haan in het programma De Ochtend, NPO Radio 1, met een vervolg in het NPO1 avondprogramma “1 op straat”.