20-09-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

De Omgekeerde Toets: “Je moet klant van jezelf willen zijn”

Onorthodoxe kijk op wet- en regelgeving die integraal werken mogelijk maakt. Klantmanager Werkplein Fivelingo: “Dat zwart-witte, wetmatige denken, kunnen en willen we niet meer. We geven én nemen ruimte om te experimenteren.”

Ken je klant: wat is er nodig om het probleem van de klant op te lossen? En wat kan ik daaraan doen? Vanuit dit uitgangspunt ontwikkelde kennis- en adviesorganisatie Stimulanz de Omgekeerde Toets om te laten zien hoeveel er mogelijk is binnen de kaders van de wet.

De Omgekeerde Toets is een denkkader dat erop gericht is om integraal maatwerk te leveren. Het te doel staat voorop. Je denkt hierbij altijd vanuit de vraag van de klant, en zoekt naar een effectieve oplossing. Transparantie, onderbouwing en draagvlak bij burger en organisatie zijn daarbij heel belangrijk.

In de regio Delfzijl, bij Werkplein Fivelingo, komt de Omgekeerde Toets goed van pas bij het vormgeving van doelmatig, klantgericht denken. In de lokale, intergemeentelijke samenwerking van Werkplein Fivelingo staat de burger écht centraal. De Omgekeerde Toets werkt goed in deze regio, en vooral door het sterke persoonlijk contact met de klant, maar ook binnen de dienstverlening zelf. Als uitgangspunt dient: “Je moet klant van jezelf willen zijn.”

Werkplein Fivelingo voert de Participatiewet uit voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Bij het helpen van de burger met een probleem staat de ‘klant’ altijd centraal. “Soms komt dat voort vanuit een vraag, maar we kunnen ook zelf initiatief nemen”, vertelt klantmanager Rick Cadogan. “Zo zie ik bijvoorbeeld een alleenstaande moeder waarvan de kinderen niet op school kunnen komen. Als blijkt dat dit kan worden opgelost met een fiets in plaats van een ingewikkelde toelage-aanvraag, dan stellen wij voor om daar over mee te denken.”

 

Het management bij Werkplein Fivelingo staat in voor de keuzes die de klantmanagers maken. Dat vertrouwen zorgt voor ruimte om de grenzen op te zoeken en te leren in de praktijk. “Het is wel eens eng: tot waar kan ik gaan? Sommige zaken staan zwart op wit in de Participatiewet, maar als je daar vanaf wijkt, is de motivering belangrijk. Welke afwegingen maak ik en waarom?”

Bron: nieuwsbrief Gemeenten van de Toekomst, 19 september 2017; berichten Binnenlands Bestuur, 7 september en 14 september 2017column Han Noten in Binnenlands Bestuur, februari 2018 .

Klik hier voor de themapagina op de Stimulansz website.

Stimulansz stelt via de website het casusboekje De omgekeerde toets kosteloos beschikbaar en ook het onlangs uitgebrachte casusboekje De omgekeerde toets voor jongeren: tien verhalen voor professionals in het sociale domein die aantonen dat een integrale kijk op wet- en regelgeving jongeren écht verder helpt.