18-05-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Demissionair staatssecretaris Klijnsma: “Ik vind het heel goed dat werkgevers en politiek mij scherp houden”

Staatssecretaris blijft onbewogen onder lobby van werkgevers om de wet Banenafspraak flink opgerekt en versoepeld te krijgen.

Het einde nadert voor het ambt van demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma. De bewindsvrouw weet wat de wissel van de wacht betekent: politieke partijen en belangenclubs staan in de rij om te morrelen aan haar erfenis. Werkgevers lobbyen bijvoorbeeld op volle toeren om 'haar' Participatiewet flink opgerekt en versoepeld te krijgen. Dat bleek eerder deze maand uit een interview met Aart van der Gaag, aanjager van de wet namens het bedrijfsleven (zie eerder bericht).

In een interview met het Financieel Dagblad absorbeert Klijnsma alle kritiek op geduldige en vriendelijke wijze. Dat deed zij de afgelopen jaren wel vaker toen er urgente reparaties nodig bleken aan de Participatiewet. Maar als het erop aan komt blijft ze onbewogen: De wet enorm oprekken met bijvoorbeeld WIA’ers zoals werkgevers willen noemt ze 'niet wijs'. En ze 'gelooft er geen moer van' dat er onder een volgend kabinet politiek draagvlak voor zou ontstaan. “ (…) als je die groep zo waanzinnig groot maakt dat honderdduizenden mensen die nu een uitkering krijgen ook gesubsidieerd aan het werk mogen, dan is de meest kwetsbare groep waar de afspraak voor gemaakt is, in de aap gelogeerd: die komt er niet meer tussen.” “Als je de doelgroep zo waanzinnig groot maakt als werkgevers willen, dan breek je de Participatiewet helemaal af. En ik zie ook dat de vakbonden niets voelen voor zo’n verbreding.”

 

Bron: Interview met Jetta Klijnsma, Financieel Dagblad, 15 mei 2017 (login).