7-07-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Den Haag creëert 'Melkertbaan 2.0'

De gemeente Den Haag biedt drie jaar lang gesubsidieerd werk aan circa duizend langdurig werklozen.

De gemeente Den Haag neemt niet alleen mensen onder de Participatiewet beschut in dienst (zie eerder bericht) maar zet ook circa duizend langdurig werklozen drie jaar lang op gesubsidieerde banen aan het werk.

 

Conciërge, stadswacht, bewaker van een fietsenstalling. Een gesubsidieerde baan moet ze uitzicht op een beter leven geven, zegt wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale Zaken). “We willen hun isolement doorbreken en ze weer laten meedoen aan de samenleving. We willen de onderkant naar boven helpen zonder de bovenkant naar beneden te trekken.” De mensen gaan vier dagen in de week werken. De vijfde dag krijgen ze begeleiding. Ze verdienen het minimumloon, krijgen ritme en routine, leggen contacten en doen ervaring op. Vrijblijvend is het niet. Wie weigert mee te doen, kan op de uitkering gekort worden.

Het project van Baldewsingh is gebaseerd op de Melkertbanen uit de jaren negentig. “Stel dat die er niet waren geweest. Dan waren heel veel mensen in de werkloosheid blijven zitten. Ik heb me daar enorm door laten inspireren. Ik hoop dan ook dat andere gemeenten ons zullen volgen.”

Bron: bericht Gemeente.nu, 1 juli 2016; bericht Binnenlands Bestuur, 1 juli 2016.