15-09-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

FNV: ‘Oneerlijke concurrentie en verlies van echte banen’

Vakbond beoordeelt het sociale beleid van Nederlandse gemeenten met speciaal oog voor de tegenprestatie die gemeenten bijstandsgerechtigden mogen opleggen

Veel gemeenten dwingen mensen met een uitkering tot een tegenprestatie, maar minder dan de helft onderzoekt of zulk onbetaald werk op de arbeidsmarkt leidt tot verdringing van betaalde krachten.

Dit concludeert vakbond FNV in het tweejaarlijkse onderzoek de Lokale Monitor. Hierin beoordeelt de bond het sociale beleid van Nederlandse gemeenten.

FNV constateert dat werken zonder loon tot oneerlijke concurrentie en tot verlies van echte banen leidt'. Maar volgens een op de vier ondervraagde gemeenten is de tegenprestatie juist nuttig.

Gemeenten mogen mensen met een bijstandsuitkering sinds vorig jaar dwingen tot een tegenprestatie. Maar volgens de wet mag dat niet ten koste gaan van betaalde banen. Van de 144 gemeenten die meededen aan het onderzoek gaf 49 procent aan te toetsen op mogelijke verdringing. Volgens de vakbond vinden sommige gemeenten een beetje verdringing acceptabel, of ze geven aan geen capaciteit te hebben voor een verdringingstoets.

De vakbond zwaait alle lof toe aan gemeente Westland en roept haar uit tot "meest sociale gemeente van 2016'". Deze gemeente toetst wél consequent op verdringing. Amsterdam en Den Haag delen de tweede plaats op de ranglijst, gevolgd door Oss, Smallingerland en Maastricht.

Bron: bericht Gemeente.nu, 14 september 2016; Lokale Monitor FNV, september 2016; bericht De Telegraaf, 14 september 2016.