4-10-2017 Nieuws van leden Nieuws van leden

Gemeenten en IBN werken samen bij uitvoering Participatiewet

IBN gaat voor de gemeenten behalve de Wsw, ook beschut werk en de re-integratie van een deel van de bijstandsgerechtigdenuitvoeren, bijvoorbeeld mensen met een medische of sociaal-maatschappelijke handicap.

Gemeenten in Noordoost-Brabant gaan samenwerken met IBN voor de uitvoering van de Participatiewet. Binnen 2 weken zal dit voorstel in alle colleges van burgemeester en wethouders zijn besproken. De colleges van de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Grave, Landerd, Mill, Oss, Sint Anthonis en Veghel hebben al besloten dit voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen. De colleges van Cuijk en Uden moeten dit voorstel nog bespreken.

De samenwerking duurt voorlopig 4 jaar. Voor het einde van dit jaar nemen alle gemeenteraden hier een besluit over. IBN gaat voor de gemeenten behalve de Wsw, ook beschut werk en de re-integratie van een deel van de bijstandsgerechtigdenuitvoeren, bijvoorbeeld mensen met een medische of sociaal-maatschappelijke handicap. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen die vanaf 1 januari 2017 beginnen bij IBN na verloop van tijd aan de slag kunnen bij reguliere werkgevers. De gemeenten blijven de meeste bijstandsgerechtigden zelf naar werk begeleiden.

De gemeenten (die samen het werkvoorzieningschap Oost Noord-Brabant vormen) werken samen met IBN om te zorgen voor werkgelegenheid voor Wsw-ers en voor mensen met een arbeidsbeperking.

Kees van Geffen, de voorzitter van de regionale stuurgroep Werk en Inkomen en wethouder van de gemeente Oss, zegt hierover: “Ik ben blij dat wij samen met 11 gemeenten met IBN verder gaan. IBN heeft veel ervaring met de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking en heeft een groot netwerk met werkgevers en opdrachtgevers opgebouwd. Wij vinden het belangrijk dat deze mensen met de hulp van IBN kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

Bron: persbericht gezamenlijke gemeenten, 22 september 2017.