25-08-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

‘Groot groen’ biedt werkkansen voor Participatiewet

Mensen gaan vanuit de Participatiewet steeds vaker in het ‘groot groen’ aan de slag.

Niet alleen het gemeentelijk groen biedt veel werkkansen voor de doelgroep, maar ook bijvoorbeeld aanleg en onderhoudstaken in het landschapsbeheer. Staatsbosbeheer bijvoorbeeld biedt mensen niet allen werk maar ook kansen op ontwikkeling en doorstroming.

“Op de 15 Participatieplekken die we hebben, zijn nu al 39 mensen ingestroomd. Niet iedereen redt het, maar 14 van de 39 zijn dankzij die plek doorgestroomd naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer. “Het werken in de bossen biedt een beschermde omgeving waar mensen wel een bepaalde mate van zelfstandigheid moeten hebben of leren’, aldus Van de Wiel. ‘Maar als iemand zijn tractordiploma wil halen, gaan we kijken of dat mogelijk is. Of een certificaat voor motorzagen of bos maaien.”

 

Voor Staatsbosbeer verandert de samenwerking met gemeenten: “Van oudsher hadden we natuurlijk met de ‘groene’ wethouder te maken. Nu hebben we ook met die van sociale zaken te doen.”. Op 1 september organiseren Staatsbosbeheer en de VNG daarom voor zowel wethouders sociale zaken als die van natuurbeheer de bijeenkomst 'de banen liggen buiten' over hoe mensen met een arbeidsbeperking in het grote groen aan de slag kunnen.

Bron: bericht Binnenlands Bestuur, 22 augustus 2016.