11-04-2018 Nieuws van leden Nieuws van leden

Jubileumboek: ‘Mensenwerk, 90 jaar het verschil’ gelanceerd

Over de ontwikkeling van de sociale werkvoorziening in Delft.

Maandag 16 april wordt het jubileumboek ‘Mensenwerk – 90 jaar het verschil’ uitgereikt. Dit boek vertelt het verhaal van de sociale werkgelegenheid in Delft over de afgelopen 90 jaar. Beschouwingen, interviews en vele foto’s maken het verhaal vanaf de start van de werkinrichting van Van der Wouden aan het Doelenplein tot en met het huidige Werkse! in de Harnaschpolder levendig.

In 1928 begint schoolleraar Van der Wouden een werkplaatsje voor gehandicapte jongens. Hij is bezorgd omdat hij ziet dat zij na hun schooltijd in een zwart gat terecht komen. Zijn motto: ‘geef hem gelijke rechten en gelijke kans’. Zijn werkplaats groeit soms tegen de verdrukking in. Verdrukking door de Tweede Wereldoorlog, magere economische tijden, bezuinigingen en onvoldoende acceptatie en draagvlak in de maatschappij. Alle ervaringen en ontwikkelingen van de afgelopen negentig jaar hebben geleid tot het huidige Werkse!: een eigentijdse sociale onderneming bij uitstek. Hoe het bedrijf in negentig jaar tijd evolueerde, vertelt het boek ‘Mensenwerk – 90 jaar het verschil’. Opgetekend door het schrijverstrio: Bert den Uijl, Guido Bindels en Plony van Veldhoven.

Heel 2018 staat in het teken van dit jubileumjaar ter ere van 90 jaar uitvoering van de sociale werkvoorziening in Delft. Met 90 jaar is Delft een van de oudste sociale werkvoorzieningen in het land. Die is hier op vele locaties en onder vele namen uitgevoerd: Stichting Nazorg, Van der Woudenstichting, Delftse Stichting Sociale Werkvoorziening, Bedrijven Sociale Werkvoorziening, Combiwerk en vandaag de dag Werkse!.

Maandag 16 april reikt tijdens het jubileumsymposium het schrijverstrio het boek uit aan een van de langst in dienst zijnde medewerkers van Werkse!. Verder nemen wethouder Stephan Brandligt, JanJaap de Haan, directeur brancheorganisatie Cedris, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktbeleid en directeur Werkse! Cor van der Wel feestelijk een exemplaar in ontvangst.

In Delft te koop bij boekhandels De Omslag, Kempers en Paagman. Ook te bestellen via 90jaar@werkse.nl. Verkoopprijs 22,50 euro (excl. verzendkosten). 164 bladzijden in full colour met harde kaft.

Bron: persbericht Werkse! d.d. 11 april 2018. 

Zie ook regionieuws, 21 april 2018.