24-01-2018 Nieuws van leden Nieuws van leden

Jubileumjaar Werkse!: 90 jaar sociale werkvoorziening in Delft

Donderdag was de aftrap met een spetterend feest voor alle medewerkers van Werkse!.

In januari 1928 startte de onderwijzer Jan van der Wouden een werkplaatsje voor vijf verstandelijk gehandicapte jongens in een oude schuur aan het Delftse Doelenplein. Om die jongens van de straat te halen, bezig te houden, te leren werken, te laten voelen dat zij niet nutteloos zijn. Dat was het allereerste begin van wat is uitgegroeid tot Werkse!. In 2018 vieren we die start van 90 jaar geleden met een jubileumjaar. Donderdag was de aftrap met een spetterend feest voor alle medewerkers van Werkse!.

Het personeelsfeest – georganiseerd door de personeelsvereniging – is het startschot van een feestelijk jaar bij Werkse!. Heel 2018 staat in het teken van dit jubileumjaar ter ere van 90 jaar uitvoering van de sociale werkvoorziening in Delft. Met 90 jaar is Delft een van de oudste sociale werkvoorzieningen in het land. Die is op vele locaties en onder vele namen uitgevoerd: Stichting Nazorg, Van der Woudenstichting, Delftse Stichting Sociale Werkvoorziening, Bedrijven Sociale Werkvoorziening, Combiwerk en vandaag de dag Werkse!.

In april vindt er een symposium plaats voor ondernemers en lokale politici over de betekenis van werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Naast een hoogleraar arbeidsmarkt als spreker worden workshops gegeven over het reilen en zeilen bij Werkse!. Op het symposium wordt ook een speciaal jubileumboek gepresenteerd. Voor de samenstelling van het boek doken de schrijvers in diverse archieven. Ook het beeldmateriaal werd doorgespit en (oud)-medewerkers en andere betrokkenen werden tot het vertellen van herinneringen en hun toekomstverwachtingen verleid. Het boek is vanaf half april ook in de boekhandel te koop.

In het najaar vindt er een open dag bij Werkse! plaats, bestemd voor familie van medewerkers, buren en andere belangstellenden. Nieuwsgierig wat er binnen in dat grote grijze pand gebeurt? Dan is dit een kans! Tijdens de open dag is er ook een banenmarkt.

Het gehele jaar door is er verder een fototentoonstelling over de afgelopen 90 jaar te bezichtigen in het pand van Werkse! in de Harnaschpolder.

Bron: persbericht Werkse! d.d. 19 januari 2018.