16-08-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Juridische en politieke discussie over experimenteren Participatiewet door Utrecht en Amsterdam

Staatssecretaris vindt dat de aanvraag door ontbreken tegenprestatie niet aan de Participatiewet voldoet. Gemeenten overwegen nu eigen experiment op te zetten.

Gemeenten konden de afgelopen periode een aanvraag indienen om te experimenteren met de Participatiewet (zie eerder bericht ).Van enkele gemeenten is die inmiddels toegekend. Bij de aanvragen van de gemeenten Utrecht en Amsterdam is discussie ontstaan omdat er van de deelnemende clienten geen tegenprestatie wordt verwacht. In een brief aan de Kamer meldt staatssecretaris Klijnsma dat genoemde gemeenten hun aanvraag krijgen toegekend als zij hun verordeningen aanpassen een de inhoud van de Participatiewet. Beide gemeenten willen een experimenten starten waarbij bijstandsgerechtigden die erg moeilijk aan een baan kunnen komen, iets mogen bijverdienen zonder alles te verantwoorden. Dit zou hen eerder aansporen vrijwilligerswerk te doen, een eigen bedrijfje te starten of betaald werk te vinden.

De gemeente Amsterdam wil een eigen alternatief. De gemeenteraad is inmiddels akkoord gegaan gaat een eigen bijstandsexperiment, op eigen voorwaarden.

Bron: Kamerbrief, 14 juli 2017; bericht NRC, 20 juli 2017;  bericht Binnenlands Bestuur, 20 juli 2017;  bericht Parool 20 juli 2017; Elsevier, 21 juli 2017.