16-10-2015 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Klijnsma wil bureaucratie rond banenafspraak aanpakken

Staatssecretaris staat open voor verbeteringen

Staatssecretaris Klijnsma van SZW gaat samen met gemeenten bekijken of ze de knellende bijstandregels in de Participatiewet kan versoepelen. De 37 middelgrote gemeenten, verenigd in de G32, trokken eerder deze week al aan de bel over de enorme bureaucratische rompslomp rond het vaststellen van de beperking, de meting van de loonwaarde en de administratie ervan door gemeenten (zie eerder bericht).

In het overleg dat Klijnsma deze week had met de wethouders uit de 35 arbeidsmarktregio’s is afgesproken dat zij samen een vermindering van de administratieve rompslomp gaan onderzoeken. Ze heeft er oog voor dat gemeenten de hun bekende werkzoekenden en de hun bekende werkgevers snel willen koppelen, maar wijst erop dat het bepalen van de loonwaarde wel een nuttig instrument is.

De staatssecretaris zegt hierover in het Financieel Dagblad: “Ik wil niet dat gemeenten uitkeringsgerechtigden die niet tot de doelgroep behoren en geen grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, bemiddelen naar de 100.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten. Die zijn niet voor hen bedoeld en werkgevers moeten zo niet even de gemakkelijk inzetbare werklozen er tussenuit kunnen plukken.”

Bron: Bericht Financieel Dagblad, 15 oktober 2015.