10-02-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Landelijke Dag van de Duizend Voorbeelden – een schouderklopje voor ondernemers

"Wij zetten goede voorbeelden van inclusief ondernemen graag in het zonnetje. Als schouderklopje voor de ondernemer zelf en ter inspiratie voor andere ondernemers die misschien nog net dat ene zetje nodig hebben. Omdat de beweging naar inclusief ondernemen er een is van voldoening, verrijking en verbinding. En om die beweging in gang te houden", aldus Aart van der Gaag, commissaris Op naar de 100.000 banen

Het aantal werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking een kans biedt, blijft stijgen. In het derde kwartaal van 2016 kwamen er in de marktsector bijna 2.000 reguliere banen voor deze doelgroep bij (zie eerder bericht). Hoe waardevol deze werknemers zijn, laten bedrijven die al mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben zien op donderdag 16 februari, de landelijke Dag van de Duizend Voorbeelden.

Als dank voor hun inzet voor de banenafspraak krijgen de deelnemende ondernemers van initiatiefnemers VNO-NCW, MKB en LTO Nederland een presentje tijdens de landelijke Dag van de Duizend Voorbeelden. Op die dag delen bedrijven in alle 35 arbeidsmarktregio's hun ervaringen met sociaal ondernemen. Bedrijven die succesvol mensen met een arbeidsbeperking in dienst namen, enthousiasmeren andere ondernemers hun voorbeeld te volgen. Niet met een gelikt verhaal, maar met ervaringen uit de praktijk. En wat blijkt: mensen met een arbeidsbeperking zijn een waardevolle aanwinst in het bedrijf. Bijvoorbeeld doordat taken kunnen worden verdeeld, maar ook omdat het bedrijf een streepje voor heeft bij aanbestedingen. Bovendien tonen mensen met een arbeidsbeperking zich loyale werknemers. Dit gegeven is de basis geweest voor de Banenafspraak uit 2013, een initiatief van overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties. Zij hebben de handen ineen geslagen en een doelstelling van 100.000 banen in de marktsector en 25.000 bij de overheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in 2026 geformuleerd.

In vrijwel alle 35 arbeidsregio's in Nederland zijn op de Dag van de Duizend Voorbeelden evenementen, van rondleidingen en een bedrijfslunch tot workshops, tour langs werkgevers en een meet&greet. Ondernemers en belangstellenden met interesse in sociaal ondernemerschap zijn van harte uitgenodigd te komen kijken en luisteren naar het verhaal van bedrijven die een of meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Inspireren en motiveren is het doel, want goed voorbeeld doet goed volgen. De tientallen evenementen hebben een sterk regionaal karakter en worden in elke arbeidsregio anders ingevuld.

 

Meer informatie over de Dag van de Duizend Voorbeelden op 16 februari en een overzicht van de evenementen in de regio's, is te vinden op www.dagvande1000voorbeelden.nl

Terugblik

Tijdens de Dag van de Duizend Voorbeelden op 16 februari 2017 gingen Hans Spigt en Aart van der Gaag met tien werkgevers uit de private en publieke sector in gesprek met staatssecretaris Jetta Klijnsma. Thema: de meerwaarde van inclusief werkgeverschap. Met elkaar kwamen ze tot drie gouden tips:

 

  • Benut de kracht van mensen;
  • Bereid je goed voor en geef de organisatie tijd en ruimte om aan te passen;
  • Creëer een buddysysteem.

 

Bron: bericht HR-Praktijk, 7 februari 2017; Locaties, partners en uitnodiging website Op naar de 100.000 banen; bericht/terugblik VSO werkgevers, 20 februari 2017.