14-01-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Nieuwsuur: “Gemeenten niet klaar voor jonggehandicapten”

Voorzieningen zijn nog in ontwikkeling en netwerken moeten worden opgebouwd. De nieuwe doelgroep is nog nauwelijks is beeld.

Gemeenten laten grote steken vallen in het begeleiden van jonggehandicapten naar werk. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Die taak ligt sinds 1 januari 2015 bij de gemeenten, maar vooral kleine gemeenten hebben nog geen idee hoe ze deze doelgroep moeten begeleiden.

Veel gemeenten geven aan dat 2016, net als afgelopen jaar, een jaar is waarin nog niet alles optimaal geregeld is voor deze doelgroep. Voorzieningen zijn nog in ontwikkeling en netwerken moeten worden opgebouwd. Ook hebben gemeenten de nieuwe doelgroep nog nauwelijks is beeld.

 

Ondertussen komen jaarlijks 16.000 kwetsbare jongeren van het speciaal voortgezet onderwijs, de praktijkschool of het laagste mbo-niveau. Velen van hen kunnen - nu of in de toekomst – werken en hebben geen recht op een Wajong-uitkering. 10.000 van deze jongeren doen een beroep op de gemeente. Als ze geen begeleiding krijgen, komen ze thuis te zitten.

Recent onderzoek van regioplan toont hoe belangrijk begeleiding van kwetsbare jongeren is. Als zij niet direct na het verlaten van school begeleiding krijgen, dreigen zij buiten beeld te raken.

Scholen moeten zich meer focussen op arbeidstoeleiding en de samenwerking tussen scholen en gemeenten moet verbeteren, aldus Regioplan. Maar gemeenten hebben, aldus de onderzoekers, vaak te weinig mankracht om contact te blijven houden met jongeren op het moment dat zij een baan of stage hebben gevonden.

Bron: NOS Nieuwsuur, 7 januari 2016; klik hier voor de uitzending.