7-04-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Ondernemer: “Politiek Den Haag heeft zélf een grote afstand tot de arbeidsmarkt”

“Het zou beter zijn geweest SW in stand te laten. Werkgevers hebben dat vangnet hard nodig.”

Folieproducent ITS in Apeldoorn (150 medewerkers) heeft vijf werkplekken voor mensen met een arbeidshandicap. Twee zijn er ingevuld. Directeur-eigenaar Hogeveen heeft moeite om echt goede en gemotiveerde medewerkers te vinden. 

Door de toegenomen robotisering zijn veel medewerkers omgeschoold tot procesoperators. Een bezoek aan de Felua-groep verraste Hogeveen: “Ik was onder de indruk. De werknemers daar waren héél trots, tot op het bot enthousiast en ongekend gemotiveerd.” Op zijn verzoek onderzocht Felua waar op de ITS-werkvloer kansen liggen voor hun arbeidsgehandicapten. “Dat resulteerde in liefst vijf werkplekken voor deze werknemers met een zogenaamde 'afstand tot de arbeidsmarkt'. Dankzij hen kunnen de machineoperators zich beter op hun kerntaak concentreren.”

Hogeveen verwacht geen succes van de Participatiewet, mede vanwege de combinatie met de gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid,  de – volgens hem – ontoereikende no-risk polis en de dreigende WGA-premieverhoging. “Politiek Den Haag heeft zélf een grote afstand tot de arbeidsmarkt en dat heb ik Klijnsma tijdens haar werkbezoek aan ITS laatst ook gezegd! Het is voor bedrijven al moeilijk genoeg om reguliere werknemers vanuit een verzuimperiode weer onder te brengen op de eigen werkvloer of bij anderen. Ik ben ervan overtuigd dat het al helemáál niet lukt een zieke arbeidsgehandicapte bij een collega-bedrijf onder te brengen. Ook reguliere werknemers zien zo'n, in jargon, "tweede spoor" al als bedreigend. Het zou beter zijn geweest de sociale werkvoorziening (SW) in stand te laten. Daar zit veel kennis en ervaring met de doelgroep. De sociale werkplaats kan beoordelen wat een arbeidsgehandicapte kan, bij welk bedrijf hij op zijn plek is en hoe hij hiervoor kan worden klaargestoomd. Vanuit de SW wordt iemand vervolgens bij een regulier bedrijf gedetacheerd.  Werkgevers hebben dat vangnet hard nodig.”

Bron: Bericht Financieel Dagblad, 6 april 2016.