20-09-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Participatiewet werpt vruchten af

Het aantal jongeren met een Wajong-uitkering daalt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat er eind juni 246.000 uitkeringen zijn verstrekt aan jonge arbeidsgehandicapten. Dit komt neer op bijna 4.000 minder dan een jaar eerder.

Voor vele duizenden jonge arbeidsgehandicapten geldt dat zij een baan hebben gevonden in het reguliere bedrijfsleven en dat hun Wajong-uitkering is stopgezet. Die ontwikkeling is een uitvloeisel van de Participatiewet. De Wajong-uitkering is sinds die tijd alleen nog beschikbaar voor jongeren die door ziekte of handicap écht nooit meer aan de slag kunnen.

 

Jongeren die wél - al is het maar een klein beetje - kunnen werken, krijgen allemaal een herkeuring door uitkeringsinstantie UWV. Als ze 'gezond' zijn verklaard, worden ze geholpen bij het zoeken naar een baan in het reguliere bedrijfsleven of bij de overheid. Een werkgever als Albert Heijn bijvoorbeeld hoopt eind dit jaar de tweeduizendste Wajonger in dienst te kunnen nemen. Sommigen ontvangen ter aanvulling nog wel geld uit de bijstand.

Het aantal bijstandsgerechtigden is de afgelopen tijd dan ook iets gestegen, ondanks de groei van de economie en de daling van de werkloosheid. Volgens het CPB leidt de invoering van de Participatiewet ertoe dat gedeeltelijk arbeidsgehandicapten geen aanspraak meer kunnen maken op een Wajong-uitkering of op de Wsw en daardoor in de bijstand belanden. Een andere belangrijke oorzaak voor de stijging is volgens het CPB gelegen in de instroom van asielzoekers en vluchtelingen. 

Bron: bericht Algemeen Dagblad, 9 september 2016; bericht NOS, 21 september 2016.