27-10-2015 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Patiëntenorganisaties: ‘arbeidsdeelname mensen met een beperking onnodig laag’

Het blijkt veel simpeler dan vaak wordt gedacht, om mensen met een mensen met een beperking aan het werk te krijgen of te houden

Uit onderzoek van Ieder(in) en andere landelijke patiëntenorganisaties blijkt dat arbeidsdeelname van mensen met een beperking onnodig laag is. Uit het onderzoek ‘Wat werkt en wat niet werkt’ blijkt dat het veel simpeler is dan vaak wordt gedacht, om mensen met een mensen met een beperking aan het werk te krijgen of te houden. Een goede sociale werkomgeving en relatief eenvoudige aanpassingen van het werk, zijn de belangrijkste voorwaarden. Het belangrijkste op het werk zijn steun en begrip van collega’s, onder wie leidinggevenden. Personen die niet werken geven aan dat voor hen eenvoudige veranderingen, zoals aanpassing van werktijden en van het werk zelf, nodig zijn om actief te worden op de arbeidsmarkt.

Het is de patiëntenorganisaties een doorn in het oog dat, terwijl verbeteringen van de arbeidsdeelname binnen handbereik liggen, voor meer dan de helft van de mensen de inkomenssituatie de afgelopen drie jaar is verslechterd.

 

Bron: Nieuwsbericht Ieder(in), 26 oktober 2015.