8-09-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Re-integratie GGZ-cliënten ook positief voor gemeenten

Re-integratie naar betaald werk is kosteneffectief én verbetert de mentale en fysieke gezondheid van mensen met psychische problemen.

Re-integratieprojecten voor mensen met psychische aandoeningen hebben niet alleen een positief effect op hun mentale en fysieke gezondheid. Het is ook kosteneffectief, onder andere voor gemeenten en zorgverzekeraars. 

Dit blijkt uit dit onderzoek van het Erasmus Universitair Medisch Centrum naar zes re-integratieprojecten voor mensen met een psychische aandoening. Re-integratie blijkt niet alleen positieve effecten te hebben de op de gesteldheid van de persoon, maar het is ook kosteneffectief. Re-integratieprojecten zorgen voor een besparing van uitkeringskosten voor de gemeente, een besparing van zorgkosten voor de zorgverzekeraar en de cliënt ziet zijn inkomen toenemen. De effecten zijn daarmee belangrijk, zowel voor de cliënten als voor de maatschappij als geheel. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk om niet alleen financiële overwegingen een rol te laten spelen bij de afweging om te investeren in re-integratie van mensen met psychische gezondheidsproblemen, maar ook andere maatschappelijke effecten.

Het onderzoek is gedaan bij de volgende voorbeeldprojecten:

-          ExIT Rotterdam

-          IPS GGZ NHN Alkmaar

-          De Participatieladder Waalwijk

-          Sterker naar Werk Leiden

-          Werken als Medicijn Enschede en

-          VIP Amsterdam.

Bron: bericht Gemeente.nu, 2 september 2016; rapportage EUMC, maart 2016.