27-09-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Succesvolle eerste bijeenkomst kennisplatform jobcoaching

15 jobcoaches werkzaam bij SW-bedrijven, het UWV en jobcoachorganisaties bespraken de toekomst van hun vakgebied en de rol hierin van het kennisplatform. Lees hierover in het verslag van de bijeenkomst.

Het kennisplatform jobcoaching is op 14 september succesvol van start gegaan. De startbijeenkomst had tot doel om te brainstormen over voor jobcoaches relevante kwesties en over hoe het kennisplatform in de behoefte van de beroepsgroep kan voorzien (zie oproep in eerder bericht).

De bijeenkomst van het kennisplatform werd afgetrapt door Martin Verduyn, met een inspirerend verhaal over de vierde industriële revolutie, de dynamiek van veranderingen en de rol van de jobcoach hierin. Vervolgens gingen de deelnemers in subgroepjes met elkaar aan de slag. Ze bogen zich over vragen als:

·        Wat is de kern van je vak als jobcoach en welke kennis en vaardigheden vraagt dit?

·        Welke kennis en vaardigheden zou je uit willen breiden om je vakmanschap te vergroten?

·        Welke kansen en bedreigingen zie je voor het vak van jobcoach in de toekomst?

·        Wat zou er binnen je organisatie/omgeving moeten veranderen om het vak van jobcoach zo optimaal mogelijk te kunnen vormgeven?

·        Welke rol kan het kennisplatform spelen bij bovenstaande vragen?

 

Levendige uitwisseling

Tijdens het beantwoorden van de eerste vraag bleek al snel dat het vak van jobcoach niet overal hetzelfde wordt ingevuld. Dit leverde een levendige gedachte uitwisseling  op over de rol die je als jobcoach hebt. Een longlist aan benodigde vaardigheden en kennis liet zien dat het vak van jobcoach een uitdagend en veelzijdig beroep is, dat veel vraagt van de jobcoach. De deelnemende jobcoaches zien binnen de huidige ontwikkelingen bedreigingen én kansen voor hun vak.

 

Rol van het kennisplatform

Het  kennisplatform kan volgens de deelnemers het vakmanschap versterken van deze creatieve en veelzijdige beroepsgroep door onder meer het verstrekken van kennis, het inspireren van de jobcoaches en het creëren van een netwerk/forum. Cedris en SBCM gaan de inhoudelijke invulling van het kennisplatform verder vormgeven. Daarbij betrekken ze ook andere partijen in dit werkveld.

 

Bron: Nieuws SBCM, 26 september 2017.