26-01-2017 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Verdringingstoets Participatiewet stap dichter bij

Voorstel: Gemeenten moeten als zij een tegenprestatie vragen aan mensen in de bijstand voortaan eerst toetsen of dat niet leidt tot verdringing van bestaande banen

De invoering van een verdringingstoets in de Participatiewet, kan mogelijk op een meerderheid rekenen in de Tweede Kamer. Onder meer PvdA, PVV en spraken deze week hun steun uit voor de initiatiefwet van SP-Kamerlid Sadet Karabulut (zie eerder bericht) net als Karabuluts eigen partij. Mogelijk is er steun van D66, die zich kan vinden in het principe achter de wet, maar nog wel enkele vragen heeft. D66 kan het wetsvoorstel aan een meerderheid helpen. Ook kleinere partijen zouden het voorstel kunnen gaan steunen.

Gemeenten mogen op basis van de Participatiewet een tegenprestatie vragen aan mensen in de bijstand. Karabulut wil dat ze daarbij in alle gevallen eerst toetsen of dat niet leidt tot verdringing van bestaande banen. Volgens de SP gebeurt dat nu veel te vaak.

Bijna alle partijen menen dat verdringing niet de bedoeling is, maar niet alle fracties vinden dat daar een wet voor nodig is. De tegenprestatie in de bijstand mag op basis van de Participatiewet nu al niet leiden tot verdringing. Daarom zijn VVD, CDA en SGP kritisch op het voorstel. Daarnaast is de Participatiewet nog maar twee jaar oud. Tegenstanders in de Kamer steunen de kritiek van de Raad van State dat een dergelijke ingreep daarom nu ‘te prematuur’ is.

 

Bron: bericht SC Online (login), 25 januari 2017; bericht Volkskrant (login) 25 januari 2017; over ervaringen met Flextensie waarmee mensen vanuit de bijstand tijdelijk aan de slag worden geholpen.

klik hier voor het Kamerdebat over de verdringingstoets.