7-04-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Vertrekkend Divosa-voorzitter: “Den Haag moet niet op elk incident reageren”

René Paas bezorgd over groeiend oerwoud aan regels Participatiewet. “Zelfs enthousiaste sociale werkgevers haken af, dat baart me zorgen”.

 Deze maand start René Paas na zeven jaar Divosa-voorzitterschap als Commissaris van de Koning in Groningen. In een interview met de Volkskrant deelt hij zijn zorgen over de Participatiewet: “De uitvoering daarvan wordt gefrustreerd door een groeiend oerwoud aan regels. Zelfs enthousiaste sociale werkgevers haken af, dat baart me zorgen”.

Paas laat zich kritisch uit over de manier waarop de Haagse politiek zich bezighoudt met de Participatiewet. “Landelijke politici bemoeien zich te veel met taken die naar de gemeenten zijn overgeheveld. Dat komt voort uit nobele zorg, maar is hun valkuil. Horen politici van een probleem, dan komen ze met een nieuwe regel. Ambtenaren komen daar dan wel weer uit, het is hun vak. Politici moeten de kunst van het loslaten leren. Het is als met kinderen die uitvliegen. Niet op elk incident reageren met nieuwe regelgeving.

'We hadden drie regelingen voor mensen die niet zelf het minimumloon kunnen verdienen: de sociale werkvoorziening, de Wajong en de bijstand. Steeds andere regels, doelgroepen en ambtenaren. Werkgevers werden gek van ons! De Participatiewet was bedoeld om één regeling te maken. Maar we hebben nu wel acht regelingen.”

“'Wat me zorgen baart, is dat ik enthousiaste sociale werkgevers zie afhaken door de toenemende bureaucratie, zelfs degenen die nu al arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Op voorlichtingsbijeenkomsten ontdekken ze na de toelichting - 'Ik verzin de regels niet ik leg ze uit' - van ambtenaren dat degene die ze in dienst hebben buiten de regels voor de garantiebanen valt. Dan hebben we het over sociale ondernemers die straks een boete riskeren omdat door de bureaucratie de aantallen niet worden gehaald.”

 

Bron: Bericht Volkskrant, 5 april 2016.