21-04-2016 Nieuws van Cedris Nieuws van Cedris

Voortgang ‘Akkoord van Westerlee’ Oost-Groningen baart zorgen

Het provinciebestuur en het ministerie van SZW lieten onderzoeken hoe het er intussen voor staat.

Vorig jaar is het Akkoord van Westerlee afgesloten. Daarin ontwikkelen Oost-Groningse gemeenten en andere partijen een gebiedsstrategie om de arbeidsmarktproblemen in de regio te lijf te gaan (zie eerder bericht). Onder meer de herstructurering van de SW-bedrijven Synergon en Wedeka maken onderdeel uit van de plannen. Het provinciebestuur en het ministerie van SZW lieten onderzoeken hoe het er intussen voor staat. Er blijkt weinig positiefs te melden, zo blijkt uit de tussenrapportage Kört veur de Kop. Er is nauwelijks afstemming, laat staan binding, persoonlijke irritaties, projecten komen niet van de grond en gemeentebestuurders laten het afweten.

 

Intussen blijkt de provincie Groningen wel op de goede weg bij het behalen van de banenafspraak. In de provincie moeten er de komende tien jaar 10.000 banen voor arbeidsgehandicapten komen, waarvan 2.000 bij de overheden. Na het derde kwartaal van 2015 waren er in de arbeidsregio Groningen, waar ook Noord-Drenthe bij hoort, al 452 mensen uit deze doelgroep aan het werk bij bedrijven. De maanden daarna zijn er nog veel plaatsingen bijgekomen, maar die zijn nog niet opgenomen in de statistieken. Daarmee scoort Groningen het hoogst van heel Nederland.

Bron: Bericht Binnenlands Bestuur, 8 april 2016; bericht Volkskrant, 8 april 2016; bericht RTV Noord, 19 april 2016; voortgangsbericht RTV Noord, 27 juli 2016; bericht RTV Noord, 19 juli 2016; bericht Dagblad van het Noorden, 4 augustus 2016.